Articol de Daniel Scorpie - Publicat duminica, 29 iunie 2025 12:42 / Actualizat duminica, 29 iunie 2025 22:12
Benfica - Chelsea 1-4, după extra time, a stabilit recordul mondial al celui mai lung meci început și terminat în aceeași zi (ora locală) la o competiție de nivelul Club World Cup 2025. După un maraton al nervilor, de patru ceasuri și 39 de minute, s-a decis învingătoarea în a doua „optime” a competiției planetare.
A fost un meci perturbat de fulgere și cu jucătorii, staffurile tehnice, oficialii, jurnaliștii, fotoreporterii și cei 25.929 de spectatori (câți erau în tribune când au fost evacuați) turbați de așteptare. Și, la capătul torturii de la Charlotte, mi se pare că FIFA a dat-o în bară alegând Statele Unite ca gazdă a turneului.
„Severe Weather in the Area. Seek Cover”. Sick Protocol?
Dacă, după două săptămâni de la start, deja sunt șase partide care au fost întrerupte din cauza vremii (sau a vremurilor) ostile, mă întreb ce se va întâmpla peste un an, la o altă scară. Căci vor fi 48 de echipe (cu o jumătate mai multe decât la CWC 2025) și 104 meciuri? Dacă s-ar respecta proporția, am avea cel puțin 12-13 meciuri în care asistenței i se va servi farsa americană de fotbal.

„Seek cover protocol. Severe weather in the area. Seek cover”. Aceste zece cuvinte (seek sau mai bine sick?), la fel precum cele 10 mile delimitate cu implacabilă strictețe de National Weather Service, reprezintă mesajul care s-a mai auzit, până azi-noapte, la alte cinci partide. Protocolul acceptat de FIFA seamănă a Thor-tură.
Acest Mondial al Cluburilor nu e guvernat de forul lui Gianni Infantino, ci de Zeul Fulgerului și Tunetului! Competiția este mai degrabă un film de foarte lung metraj marca „Marvel”. O peliculă despre care nu știi decât când va începe, deși acum zece zile Mamelodi - Dortmund a avut chiar startul decalat pe motiv de furtună și tot tacâmul meteorologic.
Sfârșitul e dictat de numărul și de frecvența fulgerelor, care în America lui Trump suspendă orice eveniment în aer liber pentru cel puțin 30 de minute, până la noi ordine. Pe Bank of America Stadium s-a întrecut orice măsură. 279 de minute a durat ca să ne lămurim cine va fi adversara lui Palmeiras în „sferturi”! Nu este nicio greșeală, ci numai o glumă proastă!
Enzo Maresca: „Este absurd, o glumă. Complet incredibil!”
Cum să suspenzi în minutul 86 o partidă ce se îndrepta spre calificarea logică a deținătoarei Conference League? După reluare s-au mai jucat 10 (revine obsesiv numărul!) minute, până când Slavko Vincic a pus-o de o pauză mai mică.
De data asta, după protocolul FIFA, înaintea celor două reprize ale prelungirilor. Ce rost a avut toată harababura în condițiile în care nu s-a întâmplat nimic atât de periculos pentru siguranța celor implicați la meciul de la Charlotte?

Este tot dreptul managerului Enzo Maresca să se revolte, din cauză că Chelsea a riscat să plece în vacanță mai devreme (e un fel de-a spune, pentru că jucătorii trebuiau să se bucure până acum de ea).
Da, pentru că, după un ceas și 57 de minute de pauză (cooling soccer), situația s-a echilibrat și a devenit de Malo Gusto pentru londonezi. În penultimul minut al prelungirilor, Di Maria a marcat din penalty și a amânat verdictul cu o jumătate de oră. Până la coadă însă, tot londonezii au triumfat cu 4-1, marcând de trei ori după ce Benfica a rămas în zece oameni.
Campionatul Mondial al Cluburilor este o competiție fantastică. Dar șase-șapte meciuri suspendate? Nu-i normal. Câte s-ar întrerupe la Cupa Mondială sau la Euro? Probabil, zero! Avem o problemă. Pentru mine personal, ăsta nu mai e fotbal. Cred că este o glumă. Absurd, complet incredibil!
- Enzo Maresca, managerul lui Chelsea
Benfica, chinuită în opt zile între Florida și North Carolina!
Cum altfel să fie decât o glumă dacă Benfica a experimentat Thortura și în urmă cu opt zile cu Auckland City - meci suspendat tot pentru aproape două ceasuri! -, dar la Orlando, în Florida, la 535 de mile sud față de Charlotte? Iar gluma se îngroașă dacă deja am asistat la șase partide perturbate de „Seek cover protocol”.
Vin și vă întreb: ce haos va fi în 2026? Nu cu 26 de mii de spectatori, ci cu 70.000-80.000, care vor trebui evacuați repede, că există pericolul electrocutării, aplicându-se faimoasa regulă „30-30”! Statisticile arată că „în fiecare an cel puțin 30 de persoane mor lovite de fulger în Statele Unite, iar minimum 300 suferă răni grave”.

Nu încape discuție că o viață de om rămâne cu muuult mai importantă decât orice meci, de soccer, football ori alt sport nord-american dacă vreți. Dar ce facem cu mulțimea pe care organizatorii o va avea de mutat în afară și apoi înapoi pe stadion, câți dintre fani vor rezista să aștepte între 30 de minute și două ore?
Cum procedăm cu jucătorii care trebuie să facă iar încălzirea și să reînceapă meciul de la zero? Cum rămâne cu datul peste cap al programului echipelor, fiindcă deplasările vor fi lungi între cele 16 orașe din SUA, Canada și Mexic, iar avioanele nu așteaptă după fulgere (zborurile nu se supun regulii 30-30!).
Opt ore „suspans” în șase jocuri de la Club World Cup 2025!
Dar cu timpul în care fanii soccerului veniți din toate colțurile planetei vor trebui să numere fulgerele? Am calculat că fotbalul a fost pus pe hold în total aproape opt ore în șase meciuri, între care două s-au jucat la Orlando! Inclusiv pe MetLife din New Jersey, fix stadionul care va găzdui, pe 19 iulie 2026, marea finală pentru titlul mondial. Houston, We Have a Problem!
La meciul de azi-noapte de la Charlotte, suporterilor Benficăi, ai lui Chelsea și celor neutri nu li s-au servit băuturi alcoolice în cele două ore de pauză fortață (protocolul prevede consumul doar în prima repriză) și nici cateringul nu a „funcționat” la parametri normali.

Nu mai vorbesc despre disconfortul provocat reprezentanților mass-media (am urmărit totul pe Canale 5), care relatau de la fața locului, nici despre deranjul celor din studiourile aflate la multe mii de kilometri distanță și destule fusuri orare diferență față de America de Nord. Nostim e însă că în lunga perioadă a întreruperii a ieșit de câteva ori soarele, ba a apărut și curcubeul!
Cele mai câștigate vor fi sigur canalele de televiziune, care vor avea timp din belșug ca să umple vidul de fotbal cu publicitate. Pentru că, nu-i așa?, time is money chiar și în soccerul mai greu deprins de americani!
Astfel vor adopta și europenii, precum cei de pe restul continentelor, modelul meciurilor XL (că tot vor fi reprezentate la Cupa Mondială din 2026 un sfert dintre federațiile afiliate FIFA) din sporturile practicate peste Ocean.
Va trebui să ne obișnuim ori să ne resemnăm cu jocuri terminate în creierul nopții ori binișor și după răsăritul soarelui. Serialul Thortura va continua în farsa americană.
P.S. - Cu 36 de ore înaintea meciului în care Interul lui Chivu luptă cu Fluminense pentru un loc în „sferturi”, tot la Charlotte s-a dat alerta pentru un nou „Seek Cover Protocol”. Populației orașului din North Carolina i se recomandă să nu iasă din case într-un interval de patru ore în care se încadrează prima repriză a jocului programat pe Bank of America Stadium!



