Articol de Alin Buzărin - Publicat duminica, 29 iunie 2025 16:13 / Actualizat duminica, 29 iunie 2025 16:32
Sâmbătă, în China, a avut loc primul campionat ”între ei”. Iar ditamai ”The Independent” a scris un material amplu despre asta. Fără pic de ironie, luând lucrurile foarte ”în serios”.
E limpede că trăim niște ani în care fără inteligența artificială nu mai știm să curățăm o ceapă, să ne spălăm pe dinți, îi întrebăm pe atotcunoscătorii AI și ChatGPT inclusiv cum trebuie să ne scărpinăm dacă ne mănâncă, de la dreapta la stânga sau de la stânga la dreapta.
Și la fel de clar era că nu va mai trece mult până când instrumentele de îndobitocire universală ale inteligenței artificiale vor pătrunde și în fotbal.
Daciada tehnologică
Se pare că lucrurile se vor petrece mai repede decât credeam. Sâmbătă, la Beijing, a avut loc o competiție de fotbal între patru echipe alcătuite, fiecare, din câte trei roboți umanoizi. Iar o instituție media precum The Independent și-a dat jos seculara morgă a seriozității britanice și a scris amplu despre această Daciadă tehnologică.
Roboții apreciau distanța față de minge (care era naturală, făcută din piele, nu generată de AI), se simțeau între ei pe teren, încercau să nu se ciocnească, dacă picau în poponeț (de presupus că li s-a construit și această parte anatomică a trupului lor metalic) se ridicau, iar dacă lovitura era ceva mai dură, cereau ajutor medical.
Acordat, pare-se, nu cu kelenul, ci eventual cu șurubelnița.
Noi contra lor
Ni se spune apoi că acesta a fost doar un experiment înainte a ceea ce se va numi ”World Humanoid Robot Games”, o competiție (sportivă? E cam mult spus!) care va avea loc, în curând, tot în China.
În continuarea textului din ”The Independent”, un oarecare domn Cheng Hao, CEO la Booster Robotics, compania care-i făurește pe noii Messi alcătuiți din șuruburi și, în mod cert, din materiale reciclabile, vine și ne spune că acesta e doar un prim pas și că în viitor roboțeii vor fi perfecționați astfel încât ei să poată participa la meciuri adevărate, să joace în echipe cu oameni adevărați!
Numai că, spune dl Chang, tehnologia va trebui perfecționată astfel încât să existe certitudinea că în acele partide roboții vor fi în deplină siguranță. Despre siguranța oamenilor făcuți din carne și oase, dl CEO nu amintește absolut nimic!
Sentimentul de a nu greși
Cei ce vor citi aceste rânduri, dacă le va citi cineva, e posibil să spună că autorul lor e complet depășit, că trăiește într-o lume complet revolută și, pesemne, zilnic alungă duhurile rele cu funii de usturoi. Nu e chiar așa, suntem într-o eră tehnologizată, milenarismul acesteia ne ajută în anumite împrejurări.
Dar mintea omenească trebuie să rămână minte omenească, fotbalul trebuie să rămână fotbal, viața firească trebuie să rămână viață firească! Populată cu trăiri, cu sentimente, uneori chiar cu înjurături.
Cum vor înjura de mamă galeriile un robot care ratează din doi metri când el n-are mamă, ci doar nituri? Sau poate că robotul acela perfect nu ratează ca oamenii, ci dă întotdeauna gol. Am priceput, asta era! Noi mai greșim, ei niciodată!



