GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  DEZBATERE

Momentul în care dezbaterea dintre Nicușor Dan și George Simion a deviat spre stadioane: „Când galeriile scandau acele lozinci, erați pe-acolo?”

Nicușor Dan și George Simion, la dezbaterea de la Euronews +18   FOTO
Nicușor Dan și George Simion, la dezbaterea de la Euronews

Articol de - Publicat joi, 08 mai 2025 21:32 / Actualizat joi, 08 mai 2025 22:36

Nicușor Dan și George Simion, finaliștii din cursa pentru Cotroceni, au participat, joi seara, la postul Euronews, la prima dezbatere prezidențială de dinaintea turul II al alegerilor, programat pe 18 mai. Când cei doi candidați au fost întrebați despre conflictele etnice din interiorul Ținutului Secuiesc, care vizează minoritatea maghiară din România, Simion și Nicușor Dan au avut abordări diferite.

Dincolo de discuțiile despre economie, prăbușirea leului, unirea cu Basarabia, apartenența la UE și NATO sau sprijinul acordat Ucrainei în războiul de agresiune declanșat de Rusia, Nicușor Dan și George Simion au fost puși în fața polemicilor referitoare la drepturile minorităților maghiare din România, inclusiv ipostaza arborării steagului Ținutului Secuiesc la diverse manifestații publice, o temă delicată, care a vizat și lumea sportului în ultimii ani.

Cum arată cotele la pariuri, după dezbaterea electorală George Simion - Nicușor Dan! Bookmakerii le-au schimbat din nou!
ALEGERI PREZIDENȚIALE
Cum arată cotele la pariuri, după dezbaterea electorală George Simion - Nicușor Dan! Bookmakerii le-au schimbat din nou!

George Simion și Nicușor Dan, întrebați despre drepturile minorităților maghiare din România și Ținutul Secuiesc

Jurnalista Monica Mihai de la Euronews a fost cea care le-a lansat întrebarea celor doi finaliști:

„În contextul relației cu vecinul nostru de la Vest, Ungaria, ce garanții oferiți minorității maghiare din România că își va putea manifesta liber identitatea națională și dacă sunteți pentru dreptul de a arbora drapelul Ținutului Secuiesc la manifestări culturale sau sportive locale?”.

Primul care a răspuns, conform protocolului, a fost Nicușor Dan:

„Eu cred că România este un model de bune practici față de minoritățile sale, inclusiv față de minoritatea maghiară. Și cred că un simbol al unei autonomii teritoriale nu ar trebui să fie permis la manifestări publice”, a fost răspunsul oferit de primarul general al Capitalei.

Imediat, a venit rândul lui George Simion să ia cuvântul:

„Trebuie să înțeleagă toți etnicii maghiari că sunt cetățeni buni ai României și trebuie să-i lăsăm pe cei care ne învrăjbesc gratuit să meargă la lada de gunoi a istoriei.

Sunt oameni care nu vor binele comunității maghiare din România și vor să meargă pe aceeași direcție pe care merge Emmanuel Macron și toți globaliștii de la Bruxelles în loc să meargă pe direcția conservatoare, sănătoasă, la care aderă o majoritate a poporului maghiar, poporului român. Poporul maghiar are alte obstacole în față, alte provocări și trebuie să fim uniți în fața acestor provocări cu poziții comune.

Îl respect pe premierul Ungariei, Viktor Orban, și tocmai de aceea multe dintre pozițiile sale - nu toate - vor fi politică de stat și în România! Vreau să spun celor care se gândesc că se pot lega în continuare din această martoă - conflictul dintre români și maghiari - vreau să spun că a trecut timpul lor.

Acum e timpul unei Europe a națiunilor, unei Europe creștine, în care vom lupta pentru dreptul nostru la a fi cetățeni europeni. Și atât românii, cât și maghiarii, sunt cetățeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene”, a afirmat Simion, într-un moment în care liderii politici din zonele menționate, inclusiv primarul din Sfântu Gheorghe, apropiat de Sepsi, i-au îndemnat pe alegători să opteze pentru Nicușor Dan în finala prezidențială.

Momentul în care dezbaterea dintre Nicușor Dan și George Simion a deviat spre stadioane: „Când galeriile scandau acele lozinci, erați pe-acolo?”
Nicușor Dan și George Simion, la dezbaterea de la Euronews

Nicușor Dan, către Simion: „Galeriile au scandat lozinci împotriva minorității maghiare. Domnul Simion era pe-acolo?”

Conform regulilor impuse în această dezbatere, Nicușor Dan a beneficiat de un drept la replică, astfel că a putut să-i adreseze o întrebare contracandidatului său:

„Ani la rand, mai multe galerii de fotbal au scandat lozinci împotriva minorității maghiare din România. Vreau să-l întreb pe domnul Simion dacă era pe-acolo”, a sunat întrebarea lui Nicușor Dan, cu trimitere directă la trecutul lui Simion pe stadioanele din România.

Răspunsul candidatului AUR? „Vreau să-i amintesc domnului Nicușor Dan că în 2000 a avut poziții publice împotriva minorității LGBT și că acum ne aflăm în alte poziții și este clar ceea ce transmitem tuturor minorităților din țara noastră... În calitate de posibili președinți, trebuie să ne respectăm toți concetățenii”.

Arborarea steagului Ținutului Secuiesc în Harghita, Covasna ori Mureș a declanșat multiple controverse în sportul românesc, subiectul fiind abordat recent de Gazeta Sporturilor. Inclusiv Csikszereda, echipă proaspăt promovată în Superligă, a fost în centrul unor astfel de discuții în contradictoriu.

FOTO: Eli Driu (Libertatea)
FOTO: Eli Driu (Libertatea)
FOTO: Eli Driu (Libertatea)
FOTO: Eli Driu (Libertatea)
FOTO: Eli Driu (Libertatea)
+13 FOTO

Ce este Ținutul Secuiesc

Așa-numitul Ținut Secuiesc este un teritoriu format din județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș, județele cu cele mai mari procentaje de populație de etnie maghiară din România: Harghita (85,2%), Covasna (73,7%), Mureș (38,1%). Etnicii maghiari din Ținutul Secuiesc militează pentru o autonomie sporită față de celelalte provincii, dar autoritățile centrale, de la București, consideră că pretențiile sunt anticonstituționale și nu iau considerare niciun proiect de autonomie teritorială pe baze etnice.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Copilul lui Ionel Ganea, în comă indusă » Medicii sunt rezervați: „Este în stare foarte gravă”
Superliga
Copilul lui Ionel Ganea, în comă indusă » Medicii sunt rezervați: „Este în stare foarte gravă”
Play-out Liga 2, etapa #7 » Știm echipele retrogradate direct și cum arată meciul de baraj
Liga 2
Play-out Liga 2, etapa #7 » Știm echipele retrogradate direct și cum arată meciul de baraj
Steven Spielberg a spus care este cel mai bun film american din toate timpurile: „Sincer, nu există dezbatere”
Stiri extrasport
Steven Spielberg a spus care este cel mai bun film american din toate timpurile: „Sincer, nu există dezbatere”

INCREDIBIL! » Vedeta de la Manchester United a rămas fără un Lamborghini de 412.000 de euro dintr-un motiv neașteptat

Juri Cisotti la națională? Cum poate FRF să grăbească procesul pentru cetățenie


Comentarii (3)
Brinzovenescu
Brinzovenescu  •  10 Mai 2025, 12:12

România NU are nici o putere in aceasta privința!Inca prin Tratatul de la Trianon din 1920-marile Puteri au sdtipulat drepturile minoritaților!Dar Congresul SUA-unde lobby-ul iudeo maghiar este și acum foarte influent-tot a respins ratificarea Tratatului de la Trianon!Iar in 1945-pe fondul unei furibunde campanii de presa declanșata de același lobby antiromânesc-secretarul de stat Averel Harimann-i-a adresat o Nota diplomatica lui Stalin sa dea Transilvania...Ungariei!La refuzul lui Stalin(iritat ca se baga peste el)- Statele Unite n-au semnat Tratatul de Pace decât dupa ce Stalin a infipt in inima României o...Regiune Autonoma Maghiara!Ceaușescu a desființat-o in 1968(sub pretextul reorganizarii teritoriale)-dar in 1988-(dupa Pactul de la Malta- Bush-Gorbaciov- de„reconfigurare a sferelor de influența”)-lobby-ul iudeo maghiar a reușit declanșarea unui violent razboi mediatic și diplomatic impotriva României- pentru...genocid impotriva ungurilor!Dupa„revoluție”-Petre Roman-fostul prim ministru„emanat”de revoluție-avea sa declare ca atunci secretarul de stat James Becker a somat România sa acorde autonomia Transilvaniei și numai cu mare greutate(cu ajutorul unui lobby scump platit),a fost convins sa accepte doar o autonomie...de facto-(pe care o vedem cu toții)!

CanditConstantin
CanditConstantin  •  10 Mai 2025, 12:09
Postat de Janika pe 09 Mai 2025, 08:34

Apropo de autonomie... Există multe feluri de autonomii în România, cei cu pensii speciale, politicienii, presa, artiștii, țiganii, etc ! Sunt multe categorii privilegiate, dar și o infecție acută - maghiarimea, pionul după care se ascunde mizeria

Janika nu se incurca in detalii: imbratiseaza xenofobia! Inventeaza tapi ispasitori si numeste cetatenii romani de etine maghiara, nici mai mult, nici mai putin decat, "o infectie acuta". Oare ce algoritm pervers o fi folosit de a ajuns atat de repede la o astfel de autodescalificare? Sa ne linistim. Autonomii (politice sau culturale) sunt si in alte tari europene si unde oamenii convietuiesc in buna intelegere: Trentino-Tirolul de Sud in Italia; Eupen-Malmedy in Belgia, Aland in Suedia, Catalunia in Spania. In Romania, introducerea cuvintelor "stat national, unitar" au fost introduce in 1923 cand ocarmuitorii de la Bucuresti au schimbat constitutia dupa bunul plac. De mentionat ca "Proiectul de Constitutie a fost elaborat de Partidul National Liberal (condus de Ion I. C. Bratianu), partid majoritar în Camere. Partidele de opozitie, în special Partidul National Roman (condus de Iuliu Maniu) şi Partidul Taranesc (condus de Ion Mihalache) au declarat ca nu recunosc caracterul de Constituanta al Parlamentului şi considera nul si neavenit proiectul Constitutiei, datorita incalcarilor procedurilor constitutionale de revizuire stabilite de Constitutia din 1866." Sa ii lasam pe cei din comunitatea maghiara din Harghita si Covasna sa se gospodaresca cum doresc si sa cultivam respectul, si poate ca vom avea cu totii de castigat. Hai Romania!

Janika
Janika  •  09 Mai 2025, 08:34

Apropo de autonomie... Există multe feluri de autonomii în România, cei cu pensii speciale, politicienii, presa, artiștii, țiganii, etc ! Sunt multe categorii privilegiate, dar și o infecție acută - maghiarimea, pionul după care se ascunde mizeria

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
OSZAR »