Articol de Remus Dinu, Alexandru Stanciu - Publicat sambata, 26 aprilie 2025 12:29 / Actualizat sambata, 26 aprilie 2025 12:41
Promovarea lui Csikszereda în prima ligă, un club întemeiat pe un sprijin financiar considerabil primit din partea guvernului maghiar, tinde să devină deja un subiect de interes major în fotbalul românesc. Pozițiile controversate ale ciucanilor, care au refuzat de-a lungul timpului să integreze și limba română în postările din social media sau în discursul crainicului de la stadion, aducând deseori în discuție Ținutul Secuiesc, au creat tensiune la nivelul sportului.
Pozițiile delicate adoptate de ciucani în raport cu Ținutul Secuiesc au declanșat, deseori, reacții virulente din partea contestatarilor legitimității Ținutului și dorinței locuitorilor din Harghita, Covasna ori Mureș de a obține intens mediatizata autonomie.
Notă discordantă nu fac nici declarațiile oferite ieri de Zoltan Szondy, președintele celor de la Csikszereda, care a afirmat în presa maghiară că obiectivul primordial al clubului este acela ca un tânăr fotbalist crescut în Academia de Fotbal din Ținutul Secuiesc să poată debuta în naționala Ungariei.
Să nu mă înțeleagă nimeni greșit, mă bucur foarte mult, dar pentru noi promovarea în prima ligă nu a fost niciodată cel mai important scop. Voi fi cu adevărat fericit când un jucător crescut la Academia de Fotbal din Ținutul Secuiesc va debuta în echipa națională a Ungariei
- Zoltan Szondy, în Nemzeti Sport
Ce este Ținutul Secuiesc
Dar ce este Ținutul Secuiesc? Așa-numitul Ținut Secuiesc este un teritoriu format din județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș, județele cu cele mai mari procentaje de populație de etnie maghiară din România: Harghita (85,2%), Covasna (73,7%), Mureș (38,1%).
Etnicii maghiari din Ținutul Secuiesc militează pentru o autonomie sporită față de celelalte provincii, dar autoritățile centrale, de la București, consideră că pretențiile sunt anticonstituționale și nu iau considerare niciun proiect de autonomie teritorială pe baze etnice.
Sportul, băgat la „înaintare”
De-a lungul ultimilor ani, în sportul românesc am avut de-a face cu diverse controverse legate de Ținutul Secuiesc.
Au izbucnit disensiuni la meciuri de hochei, au fost implicați politicieni cunoscuți, precum Tanczos Barna sau Eduard Novak, ba chiar am fost martorii unui amical disputat între o selecționată U18 a Ținutului Secuiesc și Ungaria U18, meci disputat în 2022, la Miercurea Ciuc, sub privirile lui Viktor Orban.
Iata 5 scandaluri majore legate de acest subiect:
- În mai 2022, naționala masculină a României, alcătuită în mare parte din hocheiști români de etnie maghiară, a evoluat la Campionatul Mondial, în Slovenia, iar la ultimul meci, cel cu Ungaria, a avut loc un moment intens mediatizat: toți jucătorii, mai puțin 3 dintre „tricolori”, s-au aliniat la finalul meciului și au cântat împreună „imnul Ținutului Secuiesc". La acel moment ministru al Mediului, a fost îmbrăcat într-un tricou albastru, al echipei de hochei HC Csikszereda Miercurea Ciuc, și era înconjurat de fani cu însemnele Ungariei.
- Câteva luni mai târziu, același Tanczos Barna, fost președintele al Federației Române de Hochei pe Gheață, a apărut într-o fotografie de la o acțiune a Academiei Ținutului Secuiesc, entitate finanțată de guvernul de la Budapesta, în echipamentul naționalei de hochei pe gheață a Ungariei. Demnitarul explica faptul că „poza e din 2016”, de la o vizită a unei delegații maghiare, „când am făcut schimb de tricouri”.
- În perioada în care se afla în fruntea sportului românesc, Eduard Novak a fost arătat cu degetul de Alexandru Nistor, secretarul general al Federației Române de Hochei, care era deranjat că deranjat de faptul că CNI a aprobat construirea a patru patinoare în județele Harghita și Covasna, nu și în restul țării. „Să vă spun o mare durere? Anul acesta, prin Guvernul României, CNI-ul a aprobat încă 4 patinoare în zona Ținutului Secuiesc. Știți ce le-am spus colegilor și prietenilor din zonă? Le-am spus să dezvoltăm hocheiul românesc: «Dacă voi ați obținut prin UDMR aceste 4 patinoare și dacă erați dornici de a ridica hocheiul românesc, păi, haideți să le repartizăm în toată țara».”
- În iulie 2022, stadionul proaspăt modernizat din Miercurea Ciuc a fost inaugurat cu un amical între o selecționată a Ținutului Secuiesc, care a îmbrăcat tricourile celor de la Csikszereda, și Ungaria U18. Înainte de startul meciului, au fost intonate imnurile României, Ungariei, dar și cel al Ținutului Secuiesc. De altfel, drapelul galben-albastru secuiesc a apărut pe gazon în dreptul echipei din Miercurea Ciuc, în momentul intonării imnurilor. Dacă la „Deșteaptă-te, române!” tăcerea s-a așternut pe stadion, celelalte două imnuri au fos cântate la unison de cei prezenți. Viktor Orban a asistat la meci. FRF spunea atunci a notificat din timp clubul Csikszereda, informând-o că nu are permisiunea de a organiza un amical cu o așa-zisă selecționată U18 a Ținutului Secuiesc.
- Au fost tensiuni și la „barajul” de anul trecut dintre Csikszereda și Dinamo. După ce fanii harghitenilor au afișat steagul Ținutului Secuiesc, obicei pe care-l pun în practică la fiecare meci de pe teren propriu, suporterii dinamoviști s-au inflamat, răspunzând prin a scanda numele României. Partida tur, de la București, fusese scutită de orice incident de natură xenofobă. În același sezon, meciul Steaua - Csikszereda 0-4 a degenerat într-un scandal între oficialii celor două echipe. Steaua a avut două mari doleanțe pentru fanii ciucani care vin în Ghencea: să nu dețină steaguri, bannere sau materiale care au înscrisuri în altă limbă decât a României și să nu intre în stadion cu drapelul Ținutului Secuiesc. Ulterior, Csíkszereda i-a acuzat de dublu standard pe „militari”.
Antimaghiarismul este o realitate în fotbalul românesc!
FK Csikszereda are un bilanț financiar uriaș, la nivel cu o echipă din play-off-ul Superligii!
În urmă cu aproximativ două săptămâni, FK Csikszereda a prezentat public cifrele bilanțului fiscal pentru anul 2024.
Clubul a înregistrat un profit imens, iar veniturile sunt de 8,6 milioane de euro, la fel cu cele ale Universității Cluj, formație din play-off-ul Superligii.
Așadar, anul trecut, clubul din Miercurea Ciuc a raportat venituri în valoare de 8,6 milioane de euro, depășind detașat cluburi care evoluează în Superligă.
La egalitate cu U Cluj, Csikszereda a depășit la venituri cluburi din Superligă precum:
- FC Botoșani - 5,95 milioane de euro
- UTA Arad - 5,7 milioane de euro
- Oțelul Galați - 5,6 milioane de euro
- Petrolul Ploiești - 4,9 milioane de euro
- Gloria Buzău - 3,65 milioane de euro
- Unirea Slobozia - 2,4 milioane de euro
O mare parte din finanțarea clubului din Miercurea Ciuc este asigurată direct de către Guvernul Ungariei, la fel ca și în cazul lui Sepsi. Clubul din Sfântu Gheorghe a avut încasări imense în anul 2024, aproximativ 13,3 milioane de euro. Sepsi a fost depășită doar de 3 echipe din Superligă, FCSB, Rapid și CFR Cluj.



Juri Cisotti la națională? Cum poate FRF să grăbească procesul pentru cetățenie