Articol de Ionuţ Iordache, Adrian Jitea - Publicat sambata, 26 aprilie 2025 23:42 / Actualizat sambata, 26 aprilie 2025 23:43
O echipă de români stabiliți în Danemarca, în apropriere de Silkeborg, se strânge în fiecare week-end pentru a juca într-o competiție de amatori cu reguli inedite. Reporterii GSP au asistat la victoria de sâmbătă și au remarcat câteva detalii inedite din „județeana” daneză.
Danemarca este într-adevăr „Țara Fericirii”. Cel puțin pentru sportivi. Doar urâcioșii nu fac mișcare, cei are au boală pe mingi, pe roți sau pe încălțările de alergare. În regiunea centrală, hectarele acoperite cu păduri sunt întrerupte din loc în loc de câte o așezare unde totu-i pus la boloboc. Despre viața cotidiană din aceste locuri, într-o ediție viitoare. Acum vorbim despre sport.
Fiecare localitate răsărită în peticele fără pădure deține câte o bază sportivă ireproșabilă. Conduși de Mihai, un român stabilit în Nordul Europei de mai bine de un deceniu, fost fotbalist în ligile inferioare din România, am descoperit două astfel de construcții.
FOTO. Românii și-au făcut echipă în Danemarca
În prima localitate, orășelul Ans, cu aproximativ 2.000 de locuitori, sala de sport îți atrage atenția prin vânzoleala dintr-o zi de sâmbătă, fără meciuri. Deschisă tot timpul pentru diverse activități, astăzi găzduise câteva competiții pentru școlari. Ulterior, cantina din interior fusese ocupată de un dineu al veteranilor.

Totul se desfășura cu o lejeritate fascinantă, fără ca cineva să ridice din sprâncene când un necunoscut calcă pragul. Am putut ajunge pe parchet, acolo unde câțiva copii aruncau mingi de handbal, alții driblau ca Eriksen. Un motiv pentru succesul nordicilor în handbal. Oricând, la câțiva metri de casă, două porți sunt disponibile.
Afară, 3 terenuri de fotbal dimensiuni normale. Gazonul nu era perfect. Compensau albastrul cerului și liniștea deranjată doar păsările cuibărite în pădurea din jur. Un veritabil club sportiv. Fără pretenții, dar cu o mulțime de secții.
Înscriși în campionatul de fotbal-handbal
Una dintre echipele din localitate este formată 100% din români. Rapidiști, olteni, gălățeni, fani ai lui Vali Crețu. Joacă fotbal de plăcere. Au făcut chetă pentru a se înscrie în campionat, un fel de „județeană” din zona Silkeborg. Una cu reguli inedite spre ciudate.
Astăzi, „tricolorii” au avut meci în deplasare. La aproximativ 15 kilometri de prima bază, tot printre copaci, răsare altă minunăție, în orașul Langå. Fantastică prin utilitatea ei, nu neapărat prin dotări. Localnicii din ies din casă și dau peste un teren cu gazon excelent. Sar în ochi sponsorii care au dorit să își afișeze numele și la un meci cu 30 de spectatori. Puțini, dar răsfățați.

Stadionul are vestiare moderne, băi curate, dușuri și un magazin interior, nu clasica gheretă mobilă, de unde poți cumpăra toată gama de băuturi, dar și mâncare, niște crenvurști pe care puțini i-au refuzat.
Revenim la fotbalul cu reguli bizare. Un singur arbitru e trimis de asociația zonală la meciuri. De obicei, unul trecut de prima tinerețe. „Tușierii” sunt improvizați, de regulă dintre antrenorii celor două combatante. „Centralul” are autoritate maximă și un comportament inspirat din rugby. Comunică fiecare decizie, bărbații îl înțeleg și rar comentează.
Foaia de joc conține doar 14 fotbaliști. Sunt 11 titulari și 3 rezerve. Schimbările, nelimitate. Un sistem asemănător cu cel din handbal. Intră și ies când doresc. Tot din handbal au fost împrumutate și eliminările temporare. Un cartonaș galben e pedepsit cu 10 minute pe bancă și o inferioritate temporară. Cartonașul roșu înseamnă că jucătorul pedepsit merge la vestiare. După 10 minute, un coleg îi poate lua locul.
VIDEO. Fotbalist eliminat temporar în meciul românilor din Danemarca
Echipa românilor pornea azi cu șansa secundă. Întâlnea o echipă clasată pe un loc mai bun în seria din al 5-lea nivel fotbalistic. Ritmul n-a fost din cale afară de alert. Nordici, cu „topoarele”, ai noștri cu fantezia. În anumite limite. Mai multe limite....
Ans If a intrat cu 3-0 la pauză și s-a impus cu 4-2. Un rol important l-a avut și portarul Adrian, cel care a parat o lovitură de la 11 metri.
Cu el ne vom vedea și mâine, la Team Esbjerg - CSM București, decisivul pentru calificarea în Final Four-ul Ligii Campionilor la handbal feminin. A prins bilete și, împreună cu familia, se va număra printre cei aproximativ 100 de fani „tricolori”.
Fluierul arbitrului a declanșat goana către dozatoare. Nu înaintea gesturilor de fair-play între jucătorii și antrenorii celor două formații. Poza de grup și fuga la bere!
Informații bonus:
- În 2024, într-un raport al ONU, Danemarca era declarată a doua cea mai fericită țară din lume. Prima poziție era ocupată de Finlanda.
- În această competiție, arbitrii nu acordă 5% gazdelor. Din contră. În fazele la limită, balanța e înclinată în favoarea echipelor cu străini. Au existat, în trecut, plângeri cu privire la rasism în această arie. Pentru a evita astfel de situații, „găzdarii” au devenit „străinarii”. Nu doar comunitatea românească și-a făcut echipă. Sârbii sunt renumiți în zonă. Au ajuns în al treilea eșalon și administrează săptămânal scoruri făcute celebre de compatriotul lor Novak Djokovic.



